Druk zijn, kan prima!

Je hoort het steeds meer: Burn-out klachten. Niet alleen bij de “millenials” maar ook bij de dertig en veertigers. Druk leven: baan, gezin, sociaal leven, familie, sporten. Veel multitasking van het brein, veel prikkels, weinig “echte” rust. Oh ja en dan nog de maatschappelijke normen, die aan je kunnen trekken…

Wanneer er dan iets onverwachts gebeurt wat niet leuk is….kun je een “overload” krijgen.  Het brein kan het niet meer overzien. Je merkt dan langzaamaan dat je lichaam vermoeid raakt, je minder zin hebt etc. Niet erg maar wel zinvol om mee aan de slag te gaan.  Want je lijf heeft een klap gehad en moet herstellen. Je brein geeft andere stoffen af, die het lichaam gevangen houden. Als je weer oprecht wilt lachen, dansen en genieten dan is herstel van belang.

In de (top)sport weten ze dat allang, maar in het gewone leven is dat nog niet zo normaal. Sporters weten hoe hun balans voelt, wanneer hun lichaam optimaal kan presteren en hun geest rustig is maar actie kan geven. De fase na herstel is dat, ook wel de basislijn. Wat is jouw basislijn ? Weet jij hoe je bent als je balans hebt? Bekijk je dat per maand, dag of week? En heb je de tools om de ruimte te pakken die nodig is? Of dender je vaak maar door?

De antwoorden zijn heel handig om te hebben, voor als je een paar maanden in de (onverwachte) actie moet.  Je weet dan namelijk hoe je jezelf weer in de basislijn krijgt EN hoe je ervoor zorgt dat je niet constant roofbouw blijft plegen. Fijn ook voor je omgeving als je dat kan benoemen, dat geeft begrip.
Dus druk zijn is prima, kan geen kwaad MAAR het is handig als je weet wat je basislijn is en hoe je daar terug kan komen… dan is een burn-out te voorkomen!